Fruktsallad

Allmänt

Det var soligt idag också, perfekt väder för att hjälpa våra goda vänner att flytta. Det gick smidigt, eller ja ingen gjorde illa sig och allt kom in i det hus det skulle in i så jag räknar det som lyckat. Nästa helg blir det att hjälpa samma vänner att flytta ännu mer då de flyttar in till lägenheten där de faktiskt ska bo. Framtiden är dunkel kring detta men vi hoppas på en lika fin dag och ännu mer starka killar som kan bära omänskligt tunga saker.

På tisdag kommer Sandra hit och vi ska ha syjunta och lägenhetsinspektion antar jag. Jag hoppas på att sy på en kappa till mig själv och önskar att jag hinner göra ett mönster. Eventuellt ska jag i och för sig drapera tyget på dockan, vilket minskar nödvändigheten för ett mönster, men dockan är lite dum eftersom den inte har någon stoppning att nåla i så jag får väl se hur det blir med det. Det ska i vilket fall bli kul med en gäst att leka med.

Appropå(att bero på) det så ska det bli roligt att fortsätta på rollspelsfronten också, även om det säkert dröjer en stund innan det blir mer vampyr, skuggspring eller anima. Men det blev en session skuggspring förra lördagen i alla fall och det var kul även om det var lite svårt att komma in i stämningen av sin karaktär när man inte kan spelet och inte har skrivit någon bakgrundshistoria. Lite svårare var det ju också för att vi var sex stycken spelare som alla ville ha utrymme, vilket blir lite mycket just innan alla har hittat sin plats, men man får ge det lite tid så blir det nog roligt. Min helt vita alv tycker jag i alla fall om även om hon inte är något bra på att ducka undan kulor precis, men någon ska ju vara den som tar all stryk och däckar också.

Vad gäller läget nu så lämnade vi in nycklarna til silverringen i fredags och det känns riktigt skönt. Dagen innan det(torsdag alltså) kom möblerna vi köpte för två veckor sedan ungefär. Det var också riktigt skönt när man väl hade fått ihop det, speciellt med tanke på att vi fick sova i en säng tillslut.

   
     

Och vad gäller titeln "fruktsallad" så är det både för att det är blandade ämnen i detta inlägg och för att mannen och jag har ätit väldigt mycket fruktsallad den senaste tiden. Bananer, äpplen, päron och apelsiner brukar det bli och om man vill lyxa till det köper man vindruvor också. Och om man vill göra det onyttigt så tar man glass och chokladsås till =)

Jag ska också säga att jag är lite sugen på att designa om bloggen. Det var så skönt att läsa Sandras och Marcus bloggar som är vita med svart text på, även om Sandras text är gränsfall till för liten för min smak, men typsnittet är en av mina favoriter. I vilket fall så fick det mig också att vilja ha en liknande minimalistisk design, med inslag av Malin så klart. Så förhoppningsvis ändras utseendet här snart, det är ju alltid roligt att pula med photoshop. Och om ni då, som nu, vill se hur hela bloggen ser ut så ska ni ladda den i Mozilla Firefox eftersom kodningen jag har inte funkar i Internet Explorer, inte till fullo i alla fall. Teckensnittet på alla rubriker är Monotype Corsiva tror jag, men man måste ju ha det på datorn för att det ska visas som det förstås.


Sömnad och dräkthistoria


En revy kommer att ha premiär på arbis den 6:e mars och jag har sytt två ballerina kjolar till den och ändrat på lite kläder. Vad gäller kjolarna så gjorde jag helt enkelt en 8cm bred formad linning i ett rosa bomullstyg som jag stärkte med vlieseline på ena lagret(den är alltså dubbel och vändsydd så att alla sömsmåner hamnar på insidan). Sedan klippte jag till remsor av tyll, fyra remsor gick det åt till varje lager i kjolen vilka jag sydde ihop så att det blev en lång för varje lager. Jag följde anvisningarna av vår konstnärlige ledare på hur breda remsorna skulle vara, vilket innebär att översta lagret är 35cm brett, nästa är 30cm, sedan 25cm och sist och minst 20cm. Tyllen rynkade jag helt enkelt ihop medan jag sydde på den genom att putta ihop tyget med fingrarna. Sedan satte jag två tryckknappar i ändarna som håller ihop kjolen runt midjan. Det blev riktigt fint även om det är en mycket simpel konstruktion.

   
   
   
 

Och nu vet jag, på svenska stavas det Rokoko och på engelska Rococo och det kommer från ordet rocaille som betyder "oregelbunden klippformation".

   


Spjutgatan continued

Nu har nästan en vecka gått och vi börjar få ordning på lägenheten. I tisdags letade vi efter en säng och på torsdagen hade vi bestämt oss och åkte ut till Mio för att beställa den. Resårbottnar till madrasser åkte med likt två skrivbord av modell lite längre än våra gamla, det vill säga 180cm breda och till synes riktigt stadiga. Vi beställde hemkörning och leveransen kommer att ske i slutet av kommande vecka eller i början veckan efter det. Jag hoppas förstås på att varorna kommer så fort som möjligt för även om det är skönt att sova i vår bäddsoffa så vill jag börja använda sovrummet till något annat än ''storage''.

Syan, som vi har kommit att kalla vårt extra rum hemma(vi får se om det får fortsätta att heta så eller om det blandas ihop med syan på arbis), är nästan uppackad nu. Alla tyger ligger för närvarande på och runt kistan i vilken de ska, under en prövotid, förvaras för att se om det känns och ser bra ut. Jag hade mer tyger än jag trodde vilket gör uppdraget att tvätta allihopa lite större. Det är inte bara för att jag nyser när jag går in i rummet och misstänker damm eller mögel som jag ska tvätta allt, utan också för att vissa tyger krymper lite i tvätten och färgar även av sig mest i första tvätten. Om jag nu tvättar allt så kan jag klippa till och sy av allt utan att behöva oroa mig för att det ska krympa, en praktisk lösning alltså.

Min gissning på att hälften skulle ner i förrådet visade sig vara ganska gravt ur kurs då det visade sig att det ska ut i soporna istället. Det var gamla tråkiga kläder för det mesta men två små lådor fick jag ihop med lite finare kläder, skor och väskor som jag ska bära iväg till arbis. Väl där får Robin titta på det och bestämma om det är något att ha eller inte. Om inte så åker det också ut i soporna. Bland dessa kläder var lite från Trendzetter och det påminde mig om att jag nog har lite kläder kvar hos mor i Knivsta, bland annat en kavaj som jag är mycket förtjust i. Jag kan förmodligen inte ha den längre då jag tydligen var en pygme innan jag flyttade därifrån, men det är mina kläder och jag vill ha dem ändå =)Jag har vart iväg till arbis igen några dagar i veckan och sytt och plockat lite. Igår så tog arbis-Anders och jag ner alla vita fjäderboor som hängde runt scenen och lade ner dem i svarta sopsäckar för att kunna förvara dem. Det blev sex fulla och en halvfull säck och det tog sin lilla tid vill jag lova. Efteråt var jag täckt i vita små dun men vad gör man inte för kulturen? Dessutom är det roligt att jobba tillsammans med någon också så att man får lite sällskap. Det blev inga bilder på detta och inte heller på de fantastiska kläderna jag bor ner i källaren, kanske en annan gång, här är lite bilder på den senaste klänningen jag har lagat i alla fall:

    

Medan jag väntade på att någon skulle komma och larma av på teatern igår så satt jag och läste tidningen från fredagen den trettonde(tänka sig att bara bra saker hände den dagen, men så är jag inte värst vidskeplig av mig heller) och läste om en textilutställning på något museum i Stockholm. Jag kommer inte ihåg vart det var men de nämnde en lite mindre utställning av en kvinna com sydde tavlor i korsstygnsbroderi också. Jag såg inte att det faktiskt var sytt på det viset första gången mina ögon föll på bilden utan tittade igen när jag hade läst texten. Det var ett intressant motiv såväl som metod och därför tog jag ett kort på bilden. Jag fick justera kontrast och ljusstyrka lite för att motivet skulle synas bättre men här är den iallafall följt av en bild på hur underbart härligt det är att promenera i vinterkylan med solen skinandes klar på Ektorps himmel.

  

Spjutgatan 22, sjuttonhundratal och broderi

En bärbar dator står på en stol i hallen och jag kan se mig själv i spegeln till höger om mig, sittandes där framåtlutad på en stol i samma höjd. Det framtida sy- och kontorsrummet är fullt med saker som måste sorteras, tyger, kläder, spelkort och andra föremål, innan säkert mer än hälften åker ner i förrådet. Eller ja, det är faktiskt bara halvfullt nu för igår satte vi ihop bokhyllan och medan jag var på Arbis så packade mannen upp större delen av böcker, filmer och CD-skivor vilket satte ett leende på mina läppar när jag kom hem, frusen om kinderna där jag hade vandrat i det friska vädret med vintersolen glad uppe i sin blå himmel.

Det är ovant med så många rum och ytor att vistas på men på ett behagligt sätt. Mycket av möbler, gammla bord och stolar, åkte i soporna och vi ska tänka om för att se vad som passar i den här lägenheten. Lägenheten som är vår alldeles egen. Säng har vi inte heller men en bäddsoffa med en extra bäddmadrass är inte fy skam att sova på för tillfället. Sovrummets huvudmöbel kommer förmodligen att inhandlas på torsdag, vi kommer i alla fall att söka efter en passande säng då. Lampor behövs också, det är inte jättemörkt men små källor av ljus är inte helt tillräckligt när rummen är så stora som de är.Jag gör alltid mitt yttersta för att hålla vad jag lovar och därför är här lite bilder på farmors broderi. Jag är nästan färdig, som ni kommer att se fattas det bara några områden på det högra paret.


    

    


Det har vart riktigt roligt, jag tycker om att sy med så många färger och det är också en favorit att sitta i lugnet och sy med nål och tråd. Maskiner i all ära men jag har nog en gammal själ i mig för en törst efter handsömnad och historiska kläder och föremål finns i mitt blod.

Vilket för mig till det andra sömnadsämnet jag tänkte addressera, fler 1700-tals klänningar. Någon gång ska jag lära mig om det nu är rockoko det heter, och hur ordet i fråga stavas också. Jag har lagat färdigt två och en halv klänning nu och alla underkjolar och här är lite bilder på det. Klänningen på sista raden är inte helt lagad än.    

     

 

RSS 2.0