Klädd i jordens blå mantel

Nu så äntligen ska jag ta mig lite tid att skriva. Det har varit mycket jobb, data-spelandes och allmänt annat tjafs på sistone. Men men, höjdpunkten sedan jag skrev sist är definitivt när lillasyster kom på besök förra helgen. Det var både utomordentligt trevligt och produktivt. Hon önskade sig en klänning till hon slutar nian, mammas idé från början tror jag, och det ville jag ge henne också. Jag mötte henne på tågstationen ungefär halv nio på fredag kvällen och därifrån åkte vi spårvagn hem till mig, efter ett snabbt stopp på Konsum för att handla taco grejer och dricka. Det är faktiskt ett måste vid sådana här sammankomster att man äter gott och har det trevligt tillsammans. Jag vet inte hur länge sedan det var jag pratade så mycket med Madelene men det var i alla fall på tiden!


Tillbaka till fredagen. Vi började prata om vilken modell Madde skulle passa i och vad hon ville ha, samt lite vilket tyg hon hade tänkt sig. Det visade sig att jag fick ganska fria händer, kriteriet var att det skulle vara figursytt, gärna halterneck, och enkelt. Ganska snabbt ritade jag upp en skiss som hon tyckte om på en enkel halterneck klänning med insnitt som löper utmed kroppen och ut mot ärmhålet när man kommer till bysten. Jag lade till ett motveck i bak dels för att hon skulle kunna gå i klänningen som skulle bli ganska snäv och dels för att jag trodde det skulle bli snyggt samt vara kul att göra. Jag tycker om att lägga till lite subtila detaljer som ger plagget en högre klass och ett intryck av att verkligen vara skräddarsytt och inte konfektions anpassat.


Den kvällen gjorde jag mönstret och nästa dag åkte vi ganska tidigt ut till Tygvaruhuset för att inhandla material. Det är så skönt för bussen går ända hemifrån mig till tygaffären. Visserligen tar det en halvtimme men man slipper gå långt med kassar fyllda med tyg. Den här gången skulle det dock inte bli alltför mycket tyg eftersom jag lyckades hålla mig ifrån att köpa något nytt till mig själv. Vi valde en himmelsblå duchesse, inget foder eftersom den skulle vara snäv(jag ville inte att fodret skulle knöla sig runt ben och rumpa)och för att klänningen inte skulle bli för varm. Jag köpte 2m tyg plus två olika trådar, en var enbart till stickningar och var en aningens mörkare blå, glansig brodyrtråd. Dragkedja kom vi ihåg också, 35cm skulle bli lagom.


Väl hemma satte vi igång med att sy en toile och sedan, efter justeringar, sydde jag ihop den faktiska klänningen. Jag vändsydde den med samma tyg i överdelen så den är fodrad ner till midjan för att det är snyggast att göra så. Det var kul att göra stickningar också såväl som jag tyckte om att sy motvecket i bak fastän jag skulle velat ha det längre. Fast Madde ville korta klänningen, det blev en mycket bra längd tillslut där den slutar strax över knäet, och kunden har alltid rätt. Det blev riktigt snyggt också. Dragkedjan i den här klänningen är för övrigt den bästa jag någonsin har sytt och jag tyckte jag fick till ringningen riktigt bra också. Jag sydde två smala band av tyget också som man kan sy bh:n igenom för att klänningen inte ska åka ner i bak så att bh:n syns. Det verkade fungera jättebra. Nedan följer lite bilder på vår kreation. Bilderna är tyvärr lite suddiga. Jag hoppas Madelene skickar mig lite fler bilder sedan när hon ska använda klänningen och är alldelles till-piffad och fin =)

  
      

     

      
  

Madelene sa att hon var jättenöjd och hon såg riktigt glad ut också. Jag är riktigt nöjd jag med och hoppas få sy fler klänningar till henne, det var så kul. Hon sa att hon ska ha den både på avslutningsfesten och på avslutningen i skolan och jag hoppas att hon kommer trivas i den och känna sig fin.

Korsettfrosseri

Projekt: Korsett från 1873 - återskapad

Som jag har nämnt i flera inlägg så har jag börjat med en rad olika projekt. En övergripande rubrik som skulle passa är Showboat, eller Teaterbåten, eftersom det är den musikalen jag har och ska sy mest saker till. Den ska fokusera på tre olika årtionden; 1870, 1900 och 1920. Självklart, eftersom jag är mer intresserad av äldre historiskt och avancerat än den mer samtida historiska som är relativt modern, så hoppade jag direkt på båten när Robin föreslog att jag skulle sy en 1870-tals korsett. Med glädje och iver började jag efterforska hur den tidens korsetter såg ut och var uppbyggda och sedan gjorde jag mönster och började konstruera en toile. Här nedan ser ni bilder från processen.

Toile

   

     

   

 

 

Det fortsatte med att både jag och Robin var nöjda med modellen och med bara några modifikationer, som att göra plats för lite bredare stålfjädrar istället för 5millimeters rigelene band(plast), satte jag igång att göra ytterligare on toile men nu i ett material liknande duchesse eftersom det är det vi kommer att använda för de slutgiltiga korsetterna. Att Robin sedan var nöjd med denna rosa kretion och kommer att använda den var en trevig bonus. Jag har inte lika många bilder från själva skapandet men lite grand från resultatet. Kudden som i bilden stödjer upp korsetten i bak ör bara ett första försök. Den har nu förbättrats och förminskats.

Toile i rosa glans

 

    

   

Detta var då allt från korsetten just nu. Som ni ser är den inte helt färdig. Jag ska slå öljetter i en separat del som sätts fast i bak efteråt för att justera storlek. Men öljettmaskinen som jag fick hem till Arbis igår var inte komplett eftersom jag inte visste att man behövde beställa till extra redskap. Det skickades dock iväg idag tillsammans med kardborre och vadd till fler kuddar och kommer nog fram på måndag skulle jag tippa.

Jag ska berätta mer om Projekt: Showboat, det är nog bäst att kalla det så. Bland annat kommer jag visa bilder på underkjolen och hur jag gjorde den och även bilder av draperingen som ska ligga över underkjolen. Men det tar jag en annan gång för nu måste jag snart gå till jobbet.

Hej så länge!
  
 

RSS 2.0