Kjoltyg

Jajemen! Jag har börjat sy på kjolen nu. Jag måste säga att jag alltid har haft en viss dragning till rutiga tyger, vilket min tyg-garderob kan vittna om, och nu så äntligen så ska jag sy mig något i just ett rutigt tyg.

Jag började fippla med ett mönster för några dagar sedan men var inte helt säker på hur jag ville ha modellen. Jag tänkte att det skulle va en ganska snäv kjol med sprund bak, bred linning för att slippa insnitt och för att det sitter bra över magen, fickor fram och bak som på ett par jeans och knäppning i bak eller sidan med dragkedja och med knappar på linningen som skulle gå lite omlott.

Men när jag gjort mönstret så känndes det inte rätt med bred linning. Det känns alldelles för omodernt så jag skippade det och när jag klippte till i tyget så gjorde jag linningen smalare. Jag glömde också att göra söm mitt bak så det blir inget sprund där. När jag klippte tänkte jag helt enkelt, "det kan ju ligga mot vikt kant där med, varför inte?". Så, min nästa fundering som var; ska jag göra kjolen rak eller insvängd?, blev ganska enkelt besvarad. Utan sprund skulle in insvängd kjol bli aningens tajt att röra sig i. Även om jag har gjort det förut med en jeanskjol, altså gjort den rejält snäv utan sprund, så tyckte jag att det inte passar på den här kjolen.

Altså blir modellen sådan: Rak kjol med jeansfickor fram och bak. Dragkedja i ena sidan. Fram-linningen överlappar mot bakstycket och ska knäppas med knapp och knapphål. Höger sidan kommer se likadan ut även om det inte kommer vara en riktigt funktion i den knäppningen.

Och så här långt har jag kommit:

Skissande av modell och idéer. Tyget och knapparna, som kommer från min trenchcoat som jag bytte knappar i förra året.

Ändringar på bakstycket och framstycket efter första provningen. Eftersom jag är svank och har en stor rumpa så måste baksycket vara lite längre och lite högre över midjelinjen, medan jag gjorde framstycket lite lägre vid midjan.

Den här gången när jag gjorde mönstret så var jag inte så nogrann utan lekte med ändringar i tyget istället för att prova den approachen. Och det går väl ganska bra hittills. Jag ändrar mönstret enligt hur jag ändrar kjolen också, utifall jag skulle vilja sy en till och utgå från samma grund.


Fickpåsarna till framfickorna och lite hur jag sytt på dem. Jag tror att nästa gång ska jag sy på den övre fickpåsen och vända den med framstycket innan jag syr ihop dem. Och så ska jag ta till mer sömsmån på ytterkanten av fickpåsarna. Svängen underifrån och ut mot kanten blev nämligen för snäv så det gick inte så bra att overlocka där.

Tyget som ligger på kjolen i sista bilden är ett tyg jag lånade hem från jobbet för att se om det skulle passa till. Jag ska inte ha något foder i kjolen men har lite vaga planer på att göra en väst att ha till, om tyget inte räcker till ett par stuprörsbyxor, det skulle också vara nice. Men i alla fall så var det inte samma gröna nyans så jag får ta svart foder till ryggen till den eventuella västen. Det tror jag blir bra i alla fall, eftersom alla stickningar och knapparna kommer vara svarta, så kan ju spänntampen vara rutig.
Idag klippte jag mig också. Jag hade egentligen bokat tid för färgning men frisören vågade sig inte på att färga oranget som jag ville ha det, så ja nöjde mig med en klippning. Jag köpte en intensivtoning också men är inte säker på om jag ska göra den. Det kommer ju inte bli ens i närheten av hur jag ville ha det, även om en förändring kan vara uppfriskande.

Så här ville jag ha det, i färgväg alltså. Egentligen lite mer gult i det så det blir lite ljusare ändå.

 

Over and ut, slut /MK


Ja men jag vill sy mera. Varför hostar jag?

Jag sydde faktiskt färdigt byxorna till svärmor igår! Helt otroligt. Jag är nöjd i alla fall och hoppas att det inte blev för stora. Jag får hoppas i så fall att det tas som smickrande och så får jag ta in dem så de passar som de ska.

Jag har fastställt att jag är ovan med att sy i trikå, och att jag tycker det bråkar väldigt ofta med sömmarna. Fast igår gick allting riktigt bra. Lite tur ska man ha! Men så är man ju skicklig som tusan också =)

Här är lite bilder. Mest stolt är jag över fickorna faktiskt. Jag gillar speciellt ena framfickan som har en liten ficka ovanpå sig. Hoppas svärmor gillar dem också.

Färdigbilder:

Fram, bak, bakficka:


Framficka vänster, framficka höger + ögla till nycklar eller nått sånt tänkte jag, fåll av byxben:


Proccessbilder:
Vlieseline förstärkning innan jag sydde knapphål. Resår fastsydd i sidosömmar på linning för att den inte ska vrida sig(det är så jobbigt tycker jag), med mellanrum som snöret löper genom, linningen ihopnålad:


Byxorna är sydda i en marinblå, jättemjuk och härlig trikå. Jag har designat modellen själv, med söm mitt fram på benet och en rundad söm som går över rumpan och ner längs benet. Fickorna är fastsydda med 3mm bredd 3mm lång zig zag. Jag tyckte det blev jättefint så.

Sagan är den att jag sydde ett par kornblå byxor till mig själv i samma modell, Juha visade dem för sin mor och hon ville ha likadana, fast med fickor på eftersom hon skulle ha dem till jobbet. Det här var flera år sedan, jag skäms lite för det men ibland så kommer jag helt enkelt inte till skott. Nu är det i alla fall klara och jag har börjat kika på tröjorna jag ska sy så de ska bli färdiga den här månaden i alla fall tänkte jag.Kjolen som jag pratade om då? Jo jag sydde på byxorna fram till klockan åtta, varpå jag åt, gläppte fram och tillbaks mellan "melodi"-festivalen och familyguy och sedan så spelade jag dragon age II fram till ungeför 4.00. Man måste ju ta vara på den helg man får =) Jag tror att jag ska sy svärmorsans tröjor först, fast man vet ju aldrig hur det blir.

Så här såg det ut i backen hemma hos oss igår förresten. Ingen snö, inga kängor, istället var det springskor, sol och grönt.

 

Härligt värre!

 

Nu ska jag bli frisk från min rethosta och förhoppningsvis komma mig för att sy lite mer.

 

Hej svejs!

 


Måste få sy!!!

Hej!


Fin bild va?

I alla fall. Nu när solen börjar smälta bort all snö och locka fram knoppar och grönt igen så får i alla fall jag massor av energi och idéer till vad jag kan sy till mig själv. Jag känner att jag måste få utlopp snart. Jag måste få sy någonting färgglatt, något intressant, något som jag tycker är roligt, annars spricker jag! Usch, jag tycker inte om att använda utropstecken. De är så stressande och högljudda, men nu känner jag att jag måste.

Jag är inte sugen på att sy korsetter, det är inte min största passion egentligen, även om det är jättekul att sy något så strukturerat. Jag älskar när det är många små delar och massor med sömmar, det blir som att bygga något och det är skojigt. Istället känner jag(som nästan alltid på vårkanten) att jag vill sy en vårjacka. Jag har ju trots allt köpt tyg till minst tre stycken av de idéer jag har fått under de senaste åren, men aldrig satt mig ned för att verkligen göra nått av det. Jag känner också för att sy en kjol i ett grön/svart rutigt tyg som jag har och jag tror jag ska börja med den. Det tar ju inte lika lång tid som en jacka så jag kanske hinner bli färdig i helgen, skulle vara nice.

Men först ska jag, har jag sagt mig själv, sy färdigt ett par byxor och en tröja till min svärmor. Fast det blir nog två tröjor för hon köpte så mycket tyg, det blir hon nog glad över nästa gån vi hälsar på. Hon ska ha det på jobbet och det känns bra att sy något som faktiskt kommer att användas i verkliga livet, inte bara på scen eller som en kul sak som får hänga i garderoben.

Imorrn blir det nog till att ta lite bilder på produktionen och sen ska de upp här på kvällen.

Tills dess, skepp å hoj!

RSS 2.0