Nästan färdig-rutad

Idag gjorde jag det jag inte gjorde igår, som jag sa att jag skulle göra igår dagen innan det; jag sydde på min skjorta. Nu är det faktiskt bara tre moment kvar;

+ sprätta upp knapphållen(jag vet, det låter så fel men det är så man gör)
+ märka ut vart knapparna ska sitta
+ sy fast knapparna.

Jag tror även att jag ska beställa lappar snarast, kanske imorgon redan. Det blir nog text nr.1 med gröna bokstäver. Det var första känslan och det är ofta den man ska gå på för att det ska bli bäst. Tack för era smakråd i alla fall, det var nog mest färgen jag klurade på. Grönt e skönt =)

Imorgon kommer lite bilder på det färdiga resultatet, det vill säga om det vill och hinns med mellan tvättrundorna. Nu är det snart sovdags så jag orkar jobba lite imorgon också.


Här är förresten en av mina favorit Harlekiner, från eldar i 40k.

Vidare sömnad

Jo jag kom mig inte för att nåla i ärmarna samma natt jag sydde ihop dem, men jag gjorde det natten efter så imorgon ska jag köra på ordentligt med skjortan. Manchetterna är ihopsydda och fastnålade i ärmarna också och jag tror att mina chanser att sy klart min Arlequin imorgon är goda.

Men idag ska jag syssla med något helt annat. Jag ska åka till stockholm och träfa min lillasyster för att umgås och shoppa. Det ska bli riktigt skoj och det är väl därför som jag redan är vaken. Jag steg upp med tuppen(också känd som min käre man) när han skulle till jobbet vid 4.20 imorse och när han gått så började jag se över vad jag skulle ha på mig, flätade håret och satte mig vid datorn. Nu är det bara en dryg timme kvar innan  jag ska åka så det är ingen idé att ta en tupplur(plus att flätan kommer bli rufsig då). Kanske blir det att spela lite tv spel en stund istället.

I övrig så vill ja bara nämna att jag började med ett sido-sy projekt också. Jag så ett tyg på jobbet som jag, i flera dagar när jag gick förbi, kände att jag jättegärna vile sy en struthätta av. Det är ett grönt spetstyg med ylle känsla, fast jag tror det är syntet, och jag har kommit så långt som att jag klippt till och nålat ihop det(eftersom det här också va sen kväll/natt). Jag kommer att sy franska sömmar, dvs att jag kommer att lägga avigan mot avigan först och sedan klippa ner sömsmånerna och vända igen och sy åt rätt håll. på så sätts göms sömsmånerna i sig själva poch jag för en, om inte tidsenlig, ganska putsad look utan synliga overlocksömmar.

Här är en bild jag knäppt ur "Klädedräktens historia", redan under min gymnasietid faktiskt. Struthättan kommer inte alls vara så lång över axlar och rygg(om det nu inte är en kort mantel han har på sig över hättan?) utan kommer sluta i en spets fram strax under bysten och en bak i samma höjd. Struten kommer att vara lite bredare också och ganska lång.

Etiketter och Rutor för livet

En undran, eller mer av en förfrågan. Jag skulle vilja(och ska) beställa namnlappar i tyg så jag kan sy fast dem i alla kläder jag syr. Det är bara den lilla detaljen att jag inte kan bestämma mig för vilken färg jag vill ha på bokstäverna. Jag tror jag har bestämt mig för stil nr.1, men tycker om stil nr.2 också och jag lutar åt det gröna hålet eftersom det alltid varit "min färg". Jag tror stil nr.3 är för snirklig för min smak. Jag vill ju att man enkelt ska se vad det står. Jag tänkte bara beställa 50 stycken till att börja med så jag kan ju köpa i en annan färg när det är slut förstås, men vad ska jag börja med?

Att det står "sydd av" är för att jag tyckte det var mer originellt och mer jag helt enkelt än "made by" som det står på allting. Lite skoj sådär.

nr.1

nr.2

nr.3Uppdatering på nuvarande projekt:

+ Tails; sy en stickning för att hålla sprundet på plats mitt bak(det är sytt liknande en frack-stjärt/tail)


+ Ärmarna;
Kolla passform mot ärmhål(jag tog in i både sidsömmen och axelsömmen på livet så jag kanske ska lägga veck uppe på ärmkullen som en striktare variant av puffärm), eventuellt ta in lite i ärmsöm.
Jag gjorde det och det blev helgalet, som jag sa. Så det slutade upp med att jag klippte till nya ärmar igår natt och nu har jag sytt ihop dem och overlockat.

vändsy sprund med separat rektangel-bit(som jag redan har klippt till och overlockat), sy ihop ärmen
Nu har jag gjort detta, fast på de nya ärmarna.

sy i ärmarna.
Jag har tråcklat ärmkullarna i alla fall så jag kan nåla i dem inatt om jag vill för att förbereda. Vi får se, jag kanske vill spela Dragon Age lite grand också =)

+ Manchetter; sy ihop(med ena sömsmånen invikt för att prova den tekniken), sy fast på ärmarna.
Jag har pressat upp den kanten som ska vara vikt och nålat ihop det, så de ligger färdiga på strykbrädan för att sys ihop.

+ Knäppningar; sy knapp och knapphål i knäppning mitt fram och på manchetter.

Så jag har kvar att sy ihop manchetter och sy fast dem på ärmarna, sen är det nog bara knapp pch knapphål kvar på manchetter och mitt fram. Inte så mycket tycker jag, fast jag ska se över skjortan när det är gjort också, jag kanske kommer på att jag vill ha någon till stickning någonstans.


Bilder: Ändring på mönstret; Jag lade liksom ett smalt insnitt mitt på ärmkullen och smög ut den mot mittlinjen, sen tvingade jag ner pappret lite snygt mot tyget när jag skulle klippa till ärmen. Sedan klippte jag ut ärmarna. En med små rutor som står upp/ligger ner och en med stora rutor på diagonalen. Resten är hur jag sydde sprundet och förberedde manchetterna.Farmor, se hit! Jag har sytt färdigt bonaden, nu ska jag bara bandkanta den också.Jag vill bara säga också att idag så köpte jag en snutt(3meter) fodertyg till den vårjackan som jag banne mig ska sy. Det kommer att bli mitt nästa projekt.


Projekt: Harlequinna

Idag hade jag tänkt att jag skulle sy minst en timme på min skjorta och så blev det ju inte riktigt. Inte för att jag inte satte igång, utan för att jag gjorde bort mig, igen. Jag tänkte att jag måste anpassa ärmkullen till ärmhålet efter att ha minskat det och då klippte jag helt sonka bort 5 cm av ärmkullen(i sidorna). Det skulle nog ha fungerat att göra så, om jag hade smygit ut sömnadslinjen igen längs med armen så att det blev originalvidden runt framförallt överärmarna och ända ner till handleden.

Det gjorde jag inte utan jag klippte bort 5 cm längs med hela ärmen(3 i farm + 2 i bak). Det kan nog fungera om jag syr med mycket mindre sömsmån än jag hade tänkt, men jag känner lite för att klippa nya ärmar istället(och ändra mönstret först så att ärmkullen är mindre men inte ärmvidden). Jag tror ändå att jag ska prova att tråckla ihop den ärmen jag redan har(fast så stor jag kan göra den i vidden) och tråckla fast den i ärmhålet för att prova.

Att jag sa att jag gjorde det igen är för att, till La Cage aux Folles så sydde jag 14st sjömanskostymer till flickor och pojkarna och när jag skulle ta in midjevidden så flippa hjärnan ur totalt och jag klippte av tyget från midjan och ända upp till halsen MB, för att "de ändå var så stora och pösiga" tänkte jag väl. Men det löste sig då med att jag fick sy i kilar på de flesta av dem, vilket jag tyckte blev en snygg detalj faktiskt(men jag gillar ju många sömmar och stickningar), fast det vet jag inte om chefen tyckte. Huvudsaken var att det i alla fall inte syntes när de va på scenen sen och att de passade bra både i midja och rygg.

Här är lite bilder på vad jag gjorde förra gången jag sydde på skjortan i alla fall, om än något suddiga.


Jag gjorde faktiskt en grej idag i alla fall, som jag hade på min "att göra" lista, och det var att sy en stickning på tailsen. Sedan nålade jag fast ärmen för att se hur mycket för stor den var, gjorde tabben som jag redan har beskrivt, vilket slutade up med att jag klia mig i huvudet som en apa och sa "oj då, varför gjorde jag så?" I sista bilden så har jag nålat fast tygbiten som jag ska vändsy sprundet i ärmen med. Jag vill göra det innan jag syr ihop ärmen för det torde vara enklast så, men jag måste nog tråckla ärmen först och prova att den passar, innan jag putsar upp den med ett snyggt sprund.


Gör om gör rätt Malin, så ska nog den här skjortan bli klar någon gång.

Arlequin

Arlequin är det svenska ordet för kvinnliga harlekiner. Min inspiration till den här skjortan var, förutom själva tyget, ordet och väsendet "Harlekin". Men det är ändå så att jag är en kvinna och det är en kvinnlig skjorta(om ändå inspirerat av den manliga narren) och då passar ju ordet Arlequin mycket bättre även om de säkert hade mer kjolar och nätta blusar på sig och inte manskläder.

Igår fortsatte jag sy på denna min skjorta. Jag hade klippt till och overlockat fållen längst ner men inte sytt upp den, så nu när jag sytt de inre(och riktigt kluriga) hörnen där kragen möter slaget, så strök jag på alla fållar och gjorde en stickning runt hela alltet(det vill säga fåll i nedekant, sprund mitt bak, infodring mitt fram, krage och slag). Jag känner mig riktigt nöjd.

Här är en bild på innan jag började sy igår.Kvar att göra:

+ Tails; sy en stickning för att hålla sprundet på plats mitt bak(det är sytt liknande en frack-stjärt/tail)

+ Ärmarna; vändsy sprund med separat rektangel-bit(som jag redan har klippt till och overlockat), sy ihop ärmen, kolla passform mot ärmhål(jag tog in i både sidsömmen och axelsömmen på livet så jag kanske ska lägga veck uppe på ärmkullen som en striktare variant av puffärm), eventuellt ta in lite i ärmsöm, sy i ärmarna.

+ Manchetter; sy ihop(med ena sömsmånen invikt för att prova den tekniken), sy fast på ärmarna.

+ Knäppningar; sy knapp och knapphål i knäppning mitt fram och på manchetter.

En lila vårblomma

Huvaligen, som Farmor skulle säga.

Jag har sytt lite sen sist jag skrev och tänkte, utan att förklara steg för steg för det kan jag inte med, lägga upp lite bilder.

Här är min fina farmor i den lila kreation jag sydde till henne den 9:e-11:a april. Det tog strax över 20 timmar om jag inte kommer ihåg fel. Då inräknat mönsterkonstruktion, toile, flera avprovningar och lite finjusteringar.

Det starkaste sömnadsminnet var att jag fick till dragkedjan bra på en gång! Jag tråcklade fast den med en kontrasterande tråd som jag sprättade bort när jag sytt fast dragkedjan. Eftersom jag hade begränsad tid så tyckte jag att det inte var rätt tillfälle att försöka lära mig hur man vändsyr fodret runt dragkedjan så jag sydde helt sonika fast det för hand runtom. Jag gillar att sy för hand, då kan man ha koll på tygerna medan man syr.
På detaljerna ser man kragen. Som är egentligen ett stycke rektangel som jag klippte på helsnedd tvärs över tyget så långt det gick. Jag veckade och vred den lite huller om buller, olika på över och underkragen och på de olika sidorna. sedan tråcklade jag fast den för hand, provade av och sydde fast den.

Sedan(på tredje detaljen) sydde ja fast en infodring på 4cm bredd runt halsringningen på fodret. Jag fäste den helt enkelt som en applikation på efter att jag tråcklat ihop sömsmånen(bilden) så jag fick lite hållning och pressat den. Det blev lite brått om tid på slutet, jag tror vi inte kom hemifrån och på väg till tåget förrän halv sju på söndag kväll eller något sådant, så jag hann inte(och tänkte inte på att) ta kort på insidan också. Vilket är lite synd för jag blev riktigt nöjd med finishen där. Huvudsaken är ändå att jag hade roligt att sy den och att både jag och farmor är nöjda med resultatet.

Ja just det. Lägg märke till att sömmen på ärmen går precis ihop med sömmen på bakstycket, den som svänger ut mot ärmhålet. Snyggt va? =)

OBS; "finishen" är ett eget försvenskat ord av engelskans "finish" och inte feltstavat med flit =) Ibland kommer jag helt enkelt inte på vad det heter på svenska eller vill inte använda det ordet.

RSS 2.0