Inte som jag tänkt mig

Nej det blev bara inte så som jag hade tänkt att det skulle bli. Igår när jag kom hem från jobbet skulle jag ju skriva blogg, dammsuga och tvätta. Men med mobilen på laddning kunde jag inte föra över bilderna, en ursäkt kanske eller så är det helt enkelt så att jag inte ville skriva senare på kvällen. Dammsugningen sköts upp till förmån för diskande och handtvätt samt lite matlagning och tvätten uteblev på grund av att det inte fanns någon tvätt-tid. Det tycks vara så att där vi bor nu måste man boka tvättpass en vecka eller mer i förväg om man ska få den tid man vill ha/kan tvätta på. Jag då som är en sådan person som gör vad jag känner för för studen och ofta bara tar dagen som den kommer, har lite svårt för det men jag får väl lära mig. Som Darwin sa "survival of the fittest", den starkaste överlever och det är väl ändå den som kan anpassa sig efter situationen? Kanske en extrem liknelse, en tvätt-tid och en kamp om överlevnad väger inte lika tungt i vågskålen, men ändå, tankar kommer inte alltid i rätt styrka om man kan säga så.

Träningen då, den har jag inte skrivit om men det är i alla fall så att jag har bett syster yster om ett träningsprogram och snäll som hon är gjorde hon ett för hemma träning och ett för gymmet. Jag hade, ivrig för en gångs skull när det gäller motion, tänkt att pröva gymmet idag, men snuva, ont i halsen och allmän matthet tyckte annorlunda. Men jag är i alla fall inte döendes eller ens sängliggande. Jag kunde jobba även om det stundom var segt och då tänker jag inte klaga heller, det är ju faktiskt så att det kommer fler dagar =)

Nu ska jag titta lite på Project Runway Canada bara för att det är kul. Om det skulle hända att jag får lite inspiration så är ju inte det fy skam heller.

På återseende.

Måndag igen och igen

Måndag igen. Det tycks mig just nu som att det blev många måndagar i rad där. Nu har jag nämligen vart på Arbis fem dagar i rad, en helt vanlig arbetsvecka alltså, förutom att jag skippade måndag och tisdag för att jobba lördag och söndag istället. Det lät som en bra idé just då, Juha skulle ändå jobba på helgen och de lediga dagarna var väl behövda, men sen idag kom jag på att nu får jag jobba tio dagar i rad. Det går väl det med men, för att en gång skull vara lite som alla andra, just nu är det måndag och från vad jag har hört ska allt vara lite extra jobbigt då =)


Men men, Juha är frisk nu i alla fall och det är skönt för både honom och mig. Imorgon hoppas jag på syjuntan jag aldrig fick, det vilar lite vanskligt på Sandras bil "så som på eggen av en kniv." Fast jag ska inte klaga, jag har sytt nu på Arbis och det har varit jättekul. En något så när kopia av en korsett från 1873 som jag blev klar med igår. Det är bara ett prov men om Robin är nöjd med utformningen så vet jag precis vad jag ska ändra för att den ska fungera till dagens dans-tjejer.


Det var allt för just nu. Jag uppdaterar lite senare idag med lite bilder. Hej svejs.


Kavaj och planering

Sömnad

Nu har jag provat av toilen till min kavaj och sett vilka ändringar jag ska göra. Vilka är följande;

- höja midjelinjen 1cm
- ta in i sidor ner till midjan 2cm/sida
- ta ut över höften 2-4 cm/sida
- ta in i mitt bak sömmen totalt 4cm
- korta övre insnittet fram 4cm (för att höja bysthöjdspunkten)
- höja undre insnittet fram 2 cm (för att höja bysthöjdspunkten)
- sänka ärmkullen 1,5cm - korta ärmen 3cm

På toilen ändrade jag direkt bystinsnitten på ena sidan, tog in/ut i sidan så gott det gick, tog in mitt bak och markerade med en söm vart nya ärmkullen blir. Jag hann inte göra så mycket mer, dels för att klockan var halv fyra på natten och dels för att Juha ringde och bad mig att öppna porten. Han blev nämligen alldeles sjuk på jobbet och fick komma hem för att krya på sig.

Vad gäller kavajen så ska jag pressa de nya sömmarna och sen prova igen och se om det behövs ändras något mer. Sedan ska jag göra ändringarna på mönstret och rita rent det så att jag har mitt personliga grundmönster till en figurnära kavaj.

Det ska också nämnas att detta är första steget till att göra min renässans-inspirerade kappa som jag hoppas att jag kommer igång med snart. Jag tror dock inte att tyget jag har hemma passar något vidare värst bra till idéen i mitt huvud så jag kanske får gå för att shoppa nytt tyg så småningom.


Arbis

Att bero på shopping så behövs ju pengar till det och jag hoppas nu på att få lite mer jobb på Arbis för att få sådana där små mynt och sedlar. Idag sa nämligen Robin att Arbis ska jobba med ett projekt som heter "teaterbåten" och det kommer att generera pengar så han hoppas kunna anställa mig på mer än timmar. Jag har inte pratat så mycket om det med honom än men jag håller tummarna på att det blir en heltidstjänst.

Jag har också planer för uthyrningen på Arbis. I mitt huvud har jag redan stolpat upp vad som ska göras och börjat renovera frackar. Jag satsar på att inför maj nästa år ha sytt upp en baskollektion med balklänningar som är lite mer spektakulära än de som finns att hitta i "vanliga" brud och bal affärer. Det är ju trots allt så att Arbis är lite mer extravagant och teatraliskt och då måste kläderna man hyr ut spegla det, tycker jag.

Jag ska även byta slag och foder i alla frackar och smokings, byta foder i västar och laga frackbyxor. Sedan ska alla sorteras in i olika kategorier beroende på vad det är för modell och jag ska göra efterforskningar för att se vad som utmärker till exempel en 40-tals frack.

Jag har många fler idéer och jag tror att mitt arbete på Arbis kommer att gagna mig både ekonomiskt och kunskapsmässigt, jag kommer även att få vara kreativ och få utlopp för alla mina idéer. Så kommer ju också Arbis i sig att ha nytta av mig och det jag gör, vilket gör mig glad då jag känner för personalen, verksamheten och för kulturen i Norrköping.

En hand just nu

Nu har jag i alla fall börjat att fippla med mönstret till min kappa. Eller ja, vad som ska bli ett grundmönster till en kavaj som jag sen kan ändra på till vilken slags figursydd kappa jag vill. Jag har kommit så långt att jag har sytt toilen färdigt. Nu kanske inte sex delar låter så mycket men det känns desto mer när fyra av dem har två insnitt var som jag markerade på fel sida. Jag drog nämligen dit markeringar med en sporre och markeringspapper och då passade jag på att dra dit bystviddslinjen, midjeviddslinjen, stussviddslinjen och mitt fram också, vilka jag vill ha utåt när jag provar av kavajen sen så att jag vet att de går horisontellt respektive lodrätt och inte lutar.

Som ni kanske gissade av den sista meningen så har jag alltså inte provat av toilen än och det beror helt enkelt på att jag dels gjort andra saker tätt inpå jag sytt färdigt och dels på att jag känner mig lite förkyld. När jag är förkyld vill jag helst ha en mysig tjocktröja på mig så att jag kan vara varm och vill inte hålla på att prova kläder.

Jag har däremot inte tagit det helt lugnt idag då jag har varit på utflykt med min man till OBS(coop forum) ute i ingelstad för att se hur butiken var där och för att handla lite kött. Innan det hade jag dessutom energi till att sy färdigt två tvättpåsar av egen design så nu slipper vi ha smutstvätten i papperspåsar från konsum.

Efter utflykten orkade jag även med att dammsuga lite grand och diska lite. Men sen tyckte Juha att jag skulle gå och lägga mig en stund och vila och då gjorde jag det. Jag sov, djupt, i en timme och låg kvar efter det för att slumra till en halvtimme till eller så. När jag äntligen gick upp hade Juha skrivit ett inlägg på vampyr-forumet och när jag läste det blev jag glad och lite piggare igen. Nu har jag också nästintill svept en mugg med varm choklad så sockret sätter väl in snart så jag blir pigg och trevlig tills svärmor kommer.

Igår laddade jag också ner nyaste versionen av MSN. Jag tycker hittills att den inte har lika många valmöjligheter vad gäller utsmyckning och design som den förra men den har en funktion som heter "skal" som jag inte har provat än som har med designen att göra. Inte för att det är så jätteviktig med hur självaste messenger ser ut men det kan ju vara bra om man hittar till sin mejl.


Appopå design och layout, är det någon som vet hur man kan få bilder som ligger inne i texten och inte helt sonika bryter av och tar upp en rad med hela sin höjd så kan ni väl berätta det för mig. Tack så mycket.

Saker som händer och fötter

Det är fortfarande lite ruggigt väder ute och jag sitter här på min kammare och skriver. Veckan har varit bra dock har det kännts som jag inte har hunnit med så mycket. Det kan bero på att jag bara spenderat sex timmar på arbis varje dag och inte mer och att det är första veckan med en ny praktikant. Det är förstås trevligt med lite sällskap men man märker snabbt att mycket tid går åt till att pejla in den nya människan, i alla fall de första dagarna.

Nu har jag sagt vad hon måste göra under praktiken, byta foder och slag på en frack och rygg på en väst, och givit henne möjligheten att planera sin tid som hon vill. Hon håller också på att sy en korsett vilket de inte får göra på Lennings för det är tydligen för svårt och det verkar hon både tycka är kul och lära sig av, vilket enligt mig är vad man ska få ut av en praktik. Man ska förstås också få en koll på läget hur det är att arbeta på riktigt och hur arbetsplatsen fungerar och jag försöker få in lite av den varan också. Vilket är en av anledningarna till att hon fick plocka upp skor på hyllor, bära bord och stolar och torka av bord - saker som man gör ofta på arbis.

Själv har jag gjort lite lagningar på en rokoko-inspirerad långväst, sprättat upp intag på en klänning och sytt på min korsett. Jag har hyrt ut kläder till en mexikansk fest, visat cancan kjolar för fem unga tjejer, sytt sammetsskynken till ljudbordet och häftat fast det i teaterveck. Sen har jag också städat och plockat ordning lite i syan, vilket jag är glad över eftersom det verkligen behövs, och så har jag klätt om ärmpressen och vänt på överdraget på strykbrädan samt gjort lite annat smått och gott.

Nu när jag skriver ner vad jag har gjort så känns det som om jag har hunnit med mer än vad jag trodde. Jag har ju dessutom inte bara varit på arbis utan jag har varit hemma också med min gubbe och det är något jag tycker om mer än allt annat. Vi har gjort lite olika saker, bland annat spelat Dungeons & Dragons. Det är mycket roligt även om det inte är lika mycket rollspelande som tärningsslag inblandat när man spelar D&D. Speciellt inte om man har fyra karaktärer att hålla reda på. Men med det sagt så tycker jag ändå att det är roligt med numbercrunching och dungoncrawling ibland. Och så får jag ju spela wizard också vilket jag inte gjort förut och jag börjar lära mig mer om olika spells. Det kan tyckas vara en högst onödig kunskap att kunna påhittade besvärjelser som bara används i en avlägsen fantasivärld, men det är livsviktigt om man är en rollspelsnörd och det tycker jag att man gott kan vara ibland. För vad vore vi utan vår fantasi?

Hela veckan har jag också haft en massa idéer på vad jag kan och vill sy. En mer komplicerad historia inkluderar sladdar men de mest framträdande idéerna är en 1600-tals(renässans) inspirerad kappa och en annan kappa som inte är inspirerad av något specifikt men som nästan fick mig att glömma att gå av bussen. Jag har ritat av kavajmönstret nu ikväll och ska satsa på att göra renässanskappan först, så att jag åtminstonde kommer igång med någonting. Det är i alla fall den jag har mest tyg till hemma redan och min plånbok tycker att det blir bra så. Jag kanske kommer att göra ett grundmönster till kavaj först, utan kragen dock, för att lättare kunna ändra på det sedan till andra modeller.

Queen Elizabeth I, 1599

Men det var allt för ikväll. Nu ska jag väl sova snart eftersom jag ska bära onödigt tunga saker igen imorgon. Tjingeling!

Ny månad, förmodligen underbar den med

Nu är det mars och de flesta jag mött vill att det ska bli vår, sol och varmt. Jag kanske inte borde vara annorlunda men jag kan inte hjälpa av att bli glad när regnet och slasket som jag traskar hem i förvandlas till snö strax innan jag är framme. Härliga vita flingor faller runt mig och lockar fram ett leende på mina läppar. Det är en bra dag, alldelles lagom vårig och vintrig och jag är på väg hem till min underbara man.

När jag kommer hem är han nyklippt och möter mig med en kram i hallen. Han säger att jag är blöt och mycket riktigt så har droppar av regn och snö fastnat på jacka, mössa och vantar. Men det gör ingenting för han lägger mössan på elementet. Varför ska jag då hålla med alla andra i att snöblandat regn är tråkigt, ruggigt och det sämsta vädret som finns, när jag själv är på toppen humör? Nej, jag är Malin och jag gör som jag vill, det blir bäst så.

Dessutom så tror jag att om jag är positiv om till exempel vädret och öppet visar det, då börjar andra tänka att det är nog inte så farligt, jag kanske kan vara glad jag med. Alternativt så blir de irriterade på att jag är så glad när de är så bittra, men jag tar den risken varje dag när jag går till jobbet, till affären, på bussen eller någon annan stans. För möjligheten är ju ändå större, i mitt tycke i alla fall, att jag gör någon glad =)


 

RSS 2.0