Mer än tusen ord

Nu har det helt enkelt gått för lång tid för att jag ska kunna skriva ett inlägg med allt jag gjort och förklara sömnadsgången in i minsta detalj så som jag gjort tidigare. Det är inte så att jag har glömt bort, inte alls, snarare så är det så att det skulle ta upp alldeles för många ord så nu tänkte jag låta bilderna tala för sig själva, hjälpta endast av några få kommentarer. Vi börjar på Arbis.Jag fick i uppdrag att sy två skur-klänningar till Tjadden revyn på Lillan, som jag nog har nämnt tidigare. Oturligt nog så var de sista dagarna innan premiären väldigt stressade och jag hann inte ta bilder på det färdiga resultatet men här kommer lite från processen i alla fall. Det kan hända att jag kan ta bilder senare på klänningarna.

     
   

I början ser ni några av delarna när jag precis klippt ut dem. Nästa bild visar vecken jag lade på framstycket strax över bysten(notera att modellen har ok fram och bak) sedan ser ni vecken från rätsidan. Bilden med min hand i visar motvecket(tror jag det heter) eller Dior-vecket som det kan kallas på damkläder. Sedan har vi ärmen och efter det ett bevis på att kragen måste vara ganska bred. Jag har inte mycket erfarenhet av kragar och fick experimentera lite, jag valde den bredare.Vad beträffar min 1700-tals korsett har jag inte hunnit långt än. Just nu så sysselsätter jag mig med att laga de 1700-tals klänningar som varit med i Varieté Spektakulär på Arbis när jag är i syan. Hör följer bilder på att jag i alla fall har markerat var jag ska sy på korsetten och även bilder på en av klänningarna.

     Tillbaks till syhörnan i Navestad nu. Inte förra helgen men helgen innan det så var min mor, lillebror och yngsta lillesyster och hälsade på. Det var ett trevligt besök må jag säga och det var kreativt också då både jag och min man deltog i pysslandet med att designa våra egna klistermärken! På en lite större skala vad gäller kreativiteten kommer dock sömnaden av en festklänning till mor. Det tog, med mönsterkonstruktion och all sömnad inräknad, ungefär 15 timmar totalt att göra färdigt min första riktiga festklänning.

   
   
   
   

Rad1: Dragkedjan, dragkedjan avigsida, tråd i byst(för att få hållning så att tyget ligger mot bröstet och inte står ut så att det blir en glipa).

Rad2: Avigsida, avigsida fåll(sytt upp för hand), insida(rätsidan av fodret).

Rad3: Avigsida foder, avigsida(måste säga att det var som att jobba med en smarrig polkagris vad gäller tyget och färgerna)

Rad4: Mor i klänningen framifrån, bakifrån och från sidan(notera att den är lite längre bak).

Tygåtgång: Jag köpte 3m rött tyg(använde kanske 2m, har inte dubbelkollat vad som finns kvar), 2m svart(fast 1,5 räckte men det var det sista på rullen), 1,5m fodertyg, 2m vlieseline till överdelen i fodret(använde kanske 40cm) plus en dragkedja. Detta sammanlagt kostade 910kr och då fck jag låna en special pressarfot för att sy dragkedjan från sybutiken.En bild på framors broderi kommer i nästa inlägg, det lovar jag. Jag kommer att fortsätta sy på andra saker också men inte idag för om några timmar så ska jag spela Vampire: The Masquerade med min man och några kompisar. Vi lämnade av på ett spännande ställe sist och det ska bli kul att plocka upp tråden igen.

Jag ser rött och så syr jag

Igår började jag sy ihop min korsett, inte 1700-tals korsetten utan den gröna som matchar kjolen jag sytt förut. Nej, jag ska förmodligen inte bära de två plaggen tillsammans när korsetten är klar, i och med att tyget är mönstrat skulle det se konstigt ut. Det är sant att jag har sytt en klänning i ett tyg med samma mönster, men jag tycker att det blir en annan grej när man klart och tydligt ser att det är två delat, det vill säga ett liv och en kjol. Fast ändå så ska jag väl prova hur det skulle se ut, av ren nyfikenhet.


Korsetten har tjugo delar, 10 fram och 10 bak, som syddes ihop så att de ligger lodrätt längs med kroppen. Innan, om jag inte redan har nämnt det, så pressade jag på vlieseline på de gröna bitarna för att stadga dem. Rättelse, korsetten har 60 delar om man räknar det gröna tyget, vlieselinet och fodertyget som i detta fall består av toile tyg(ett kraftigare bomullstyg).


Det jag funderar över och som hindrar mig från att fortsätta just nu med plagget är frågan om jag ska ha knäppning fram eller om den skall vara hel där. Jag lutar åt att sy i en knäppning, vilken består av två skenor, en med öglor och en med pluppar som krokas i hålen, jag måste bara se om jag kan finna sådana skenor någonstans först. Det kan vara så att det finns på Arbis och dit ska jag på onsdag så jag får se, kanske kan jag köpa lite av dem.
Jag har också sytt två skur-klänningar till två fullvuxna karlar till revyn på Lilla teatern; "Tjadden med Z", som spelas nu i några dagar till. Det var väldigt stressigt mot slutet och jag är glad att sy-ängeln Gunn hjälpte mig att klä in runda lampskärmar med tyg(detta användes sedan till myrornas rumpor) och även med att korta av en klänning som en av dansarna skulle ha i swing-nummret. Anders, Arbis elektriker, snickare, grundmålare, städpersonal och roddare, hjälpte till med att fixa antennerna till myrorna. Han limmade fast små disko-kulor på tjocka ståltrådar som han sedan fäste diadem.


Vad som var lite kul när jag kom ner på Lillan var att fixa bröst till skurtanterna. Till ett bröst tog jag två nylonstrumpor och stoppade den ena i den andra och sedan fyllde jag på med ris. Först såg det bara ut som en lång korv men när man dunkade den mot golvet så blev bröstet runt. Då knöt jag och gjorde tre stycken till som de sen fick hänga runt nacken. Jag har fortfarande inte sett det slutgiltiga resultatet av revyn men hoppas på att kunna göra det i helgen, om den spelas på fredag. Jag är riktigt nyfiken på hur myrorna ser ut framför allt.
Vad jag tycker är skumt i övrigt är att det är röd dag imorgon. Jag har ingen almanacka men jag tror att det är för att det är trettondagen. En besynnerlig högtid som inte någon jag känner firar, inte vad jag vet om i alla fall. Jag tror att om man såg över kalendern skulle man kunna ta bort några röda dagar och få lite mer gjort. Jag skulle till exempel vilja handla imorgon, skor och tyger, samt posta lite paket och jag vet inte om det är öppet nu på grund av denna helgdag. Jag vet heller inte varför trettondagen överhuvud taget firas så om du vet det, gör mig upplyst är du snäll.


RSS 2.0