Teater, draperier och skapandet del 2

Bakom varje handling finns en anledning. För varje tom sida i en bok finns en möjlighet. Om dock inget bläck finns att teckna eller skriva med så förblir boken tom, så som min sida här har varit tom på nytt stoff för en tid nu. Men till allt finns en anledning och min är att jag har fyllt min tomma tid med andra handlingar. Praktik, förkylning, rollspel, filmer, socialt umgänge, sömnad men så icke datatid. Jag beder dig att hava tålamod nu för jag skall berätta, om inte allt så om några saker som har hänt, i tid och otid.

Projekt "Praktik i teatervärlden" har tagit upp mycket av min tid och är mer av en övergripande titel för mindre projekt. Att vara på en teater innebär först och främst att kunna finna sin väg. Arbis kan enklast beskrivas som ett mindre slott, fött in i den moderna tiden. Byggnaden har vindlande gångar, höga torn och rum belägna djupt ner i marken. Men framförallt så finns där ett otal av trappsteg. Trapporna varierar i storlek, stil och materiell och letar sig in lite här och där i byggnaden, som vilda rankor av murgröna tar de sig igenom huset och på sin väg förvirrar de, lockar och lurar. Tillslut, efter flera dagar av strapatser som tog mig igenom byggnadens alla portar, rum och trappor, tror jag att jag kan finna min väg runt om i teaterslottet. Men vem vet, kanske finns det ännu fler gömmor och skymda vrår jag inte sett ännu.

Ute i Syan finner slottssömmerskorna sin tillflykt från den hektiska vardagen inne i huvudbyggnaden och där känner också jag mig mest säker och hemma. Där har jag hittintills lagat fyra korsetter, sytt höga strumpor åt kvinnorna i Chicagos 50-tal och fodrat och avslutat fyra draperier. Här är några bilder från prjekt "Röd sammet och skimmer"

   
   



Jag har också fortsatt på projekt "Fitnesskostym" och efter texten här följer lite bilder på processen och resultatet. Jag fick dock inte jättebra bilder eftersom de är tagna med mobilen, men jag hoppas att ni förstår lite grand i alla fall. De första bilderna är från när jag sydde den enkla, svarta bikinitrosan och resten är från dräkten.

Först så sydde jag ihop grensömmen på yttertyget och fodertyget och sedan vändsydde jag de båda delarna. Jag lämnade öppen en bit i sidsömmen fram på trosorna så att jag kunde vända den och sen sydde jag med zig-zag runt hela dräkten för att få en tydlig kant så att inte materialen rullar ihop sig med varandra. På bikinitrosan sydde jag fast ett resårband i plast för att se om de hjälper mot problemet med att tyget åker in i rumpan.

Jag sydde banden till dräkten på vanliga maskinen den här gången med en bred zig-zag och fäste dem så gott jag kunde utan att ha provat på min kund igen. Jag sydde fast en tryckknapp i nacken och valde att sy dit två av delen med hål i så att systra mi kan justera lite och jag hoppas att det blev bra. Jag sydde även fast hyskorna(öglor) som ska hålla banden från sidan av bysten, som löper i kors över ryggen, fast i trosorna i bak. I paketet som jag sedan skickade till min syster ligger hakarna(krokar) som ska sys på banden på rätt ställe så att det blir tillräckligt spänt. Där ligger också en tryckknapp som hon får sy dit på banden i ryggen(samma band som hakar och hyskor sitter på) för att hålla korset på plats. Jag skickade även med ett svart resårband med stenar på för dekoration. Tyvärr så glömmde jag ta en bild på det.

     



Och så skapas en fitnesskostym del 1

Systra mi var här i lördags, tillsammans med annat mycket trevligt sällskap i form av hennes sambo och vår minsta syster, och äntligen fick projekt "Fitnesskostym" en skuff i rätt riktning. Eftermiddagen inleddes med fika, te/kaffe(utan mjölk till systrarnas förtvivlan) och alldeles för mycket socker i form av kakorna de hade med sig. Men trevligt och gott var det minsann.

Detta följdes upp av ett första prov av syster Carros kostym. Som jag misstänkte behövde jag höja den i grenen, sy in alltså, och även göra trosorna smalare bak. Jag fick också runda av i fram på trosorna så de blev lite smalare där också. Vad jag tog och gjorde sedan var att prova det igen och sänka linjen bak på trosan så att den inte gick lika högt upp mot midjan och så att den rundades av lite grand. Jag flyttade också bandet som sitter i sidan vid bysten lite längre upp för att det skulle kännas bättre, sitta bättre och för att korset i ryggen skulle komma längre upp. Banden som jag nämner klippte jag för övrigt till som långa remsor som jag sydde ihop med täcksöm på overlocken.

Senare på kvällen ritade jag ett nytt mönster till fitnesskostymen med det provade plagget som utgångspunkt. Jag VIMmade som ett insnitt i sidan upp mot bysten för den var för lång där vid provning och även om jag kommer att dra ihop det något med resårband sen så kommer det bli ännu bättre så här när det faktiskt är så mycket tyg som det skall vara och inte mer. Jag gjorde även delar till bikinin. Det vill säga, jag ritade ut en kupa och ett framstycke för trosorna med utgång från dräktmönstret men utan delen som löper över magen.

Sedan så tog jag tag i att klippa ut alla delar jag behövde i det svarta trikåtyget och i den glittriga sammetsstretchen som jag hade hemma redan, men som dock endast är stretchigt åt ett håll. Jag kommer att bli tvungen att köpa lite mer svart trikå att ha som foder(för stadga och snygg finish i kanterna) och eventuellt som band.

Det skall också tilläggas att jag inför detta möte filade på utformningen av fitnessdräkten innan den skulle provas, sydde banden och även köpte tryckknappar(vilka kommer att hålla ihop korset av banden i ryggen), plastresår och glitterband. Det sistnämnda är ett svart band med färglösa, fasetterade stenar insatta med jämna mellanrum. Viktigt är också att glitterbandet är stretchigt.

Idag fick jag en avi från posten att paketet med ny glittersammet har anlänt och jag skall göra mitt bästa för att hämta det imorgon och eventuellt sy på dräkten igen då, om min man tar lång tid på sig på sitt möte. Då hoppas jag även kunna lägga upp lite bilder på verket.



Ordlista för lekmän:

Täcksöm: Två paralella raksömmar med en zig-zags liknande söm på avigsidan. Har du på dig ett trikålinne eller en T-shirt idag kan du titta på sömmen längst ner där tyget är uppvikt. Det är mest sannolikt sytt med täcksöm.

Trikå: Stretchigt tyg.

VIMma: Jag har ingen förklaring till förkortningen VIM av den enkla anledningen att det har flugit ut ur mitt huvud. Men min lärarinna på gymnasiet brukade säga att man VIMmade när man vek mönsterpappret för att t.e.x flytta insnitt eller korta av benlängd och det är så jag menar att använda det.

RSS 2.0