Kjoltyg

Jajemen! Jag har börjat sy på kjolen nu. Jag måste säga att jag alltid har haft en viss dragning till rutiga tyger, vilket min tyg-garderob kan vittna om, och nu så äntligen så ska jag sy mig något i just ett rutigt tyg.

Jag började fippla med ett mönster för några dagar sedan men var inte helt säker på hur jag ville ha modellen. Jag tänkte att det skulle va en ganska snäv kjol med sprund bak, bred linning för att slippa insnitt och för att det sitter bra över magen, fickor fram och bak som på ett par jeans och knäppning i bak eller sidan med dragkedja och med knappar på linningen som skulle gå lite omlott.

Men när jag gjort mönstret så känndes det inte rätt med bred linning. Det känns alldelles för omodernt så jag skippade det och när jag klippte till i tyget så gjorde jag linningen smalare. Jag glömde också att göra söm mitt bak så det blir inget sprund där. När jag klippte tänkte jag helt enkelt, "det kan ju ligga mot vikt kant där med, varför inte?". Så, min nästa fundering som var; ska jag göra kjolen rak eller insvängd?, blev ganska enkelt besvarad. Utan sprund skulle in insvängd kjol bli aningens tajt att röra sig i. Även om jag har gjort det förut med en jeanskjol, altså gjort den rejält snäv utan sprund, så tyckte jag att det inte passar på den här kjolen.

Altså blir modellen sådan: Rak kjol med jeansfickor fram och bak. Dragkedja i ena sidan. Fram-linningen överlappar mot bakstycket och ska knäppas med knapp och knapphål. Höger sidan kommer se likadan ut även om det inte kommer vara en riktigt funktion i den knäppningen.

Och så här långt har jag kommit:

Skissande av modell och idéer. Tyget och knapparna, som kommer från min trenchcoat som jag bytte knappar i förra året.

Ändringar på bakstycket och framstycket efter första provningen. Eftersom jag är svank och har en stor rumpa så måste baksycket vara lite längre och lite högre över midjelinjen, medan jag gjorde framstycket lite lägre vid midjan.

Den här gången när jag gjorde mönstret så var jag inte så nogrann utan lekte med ändringar i tyget istället för att prova den approachen. Och det går väl ganska bra hittills. Jag ändrar mönstret enligt hur jag ändrar kjolen också, utifall jag skulle vilja sy en till och utgå från samma grund.


Fickpåsarna till framfickorna och lite hur jag sytt på dem. Jag tror att nästa gång ska jag sy på den övre fickpåsen och vända den med framstycket innan jag syr ihop dem. Och så ska jag ta till mer sömsmån på ytterkanten av fickpåsarna. Svängen underifrån och ut mot kanten blev nämligen för snäv så det gick inte så bra att overlocka där.

Tyget som ligger på kjolen i sista bilden är ett tyg jag lånade hem från jobbet för att se om det skulle passa till. Jag ska inte ha något foder i kjolen men har lite vaga planer på att göra en väst att ha till, om tyget inte räcker till ett par stuprörsbyxor, det skulle också vara nice. Men i alla fall så var det inte samma gröna nyans så jag får ta svart foder till ryggen till den eventuella västen. Det tror jag blir bra i alla fall, eftersom alla stickningar och knapparna kommer vara svarta, så kan ju spänntampen vara rutig.
Idag klippte jag mig också. Jag hade egentligen bokat tid för färgning men frisören vågade sig inte på att färga oranget som jag ville ha det, så ja nöjde mig med en klippning. Jag köpte en intensivtoning också men är inte säker på om jag ska göra den. Det kommer ju inte bli ens i närheten av hur jag ville ha det, även om en förändring kan vara uppfriskande.

Så här ville jag ha det, i färgväg alltså. Egentligen lite mer gult i det så det blir lite ljusare ändå.

 

Over and ut, slut /MK


Kommentarer
Postat av: Carro

den färgen skulle passa dig! Gissar på att du måste bleka först,så att färgen kommer fram ordentligt. Kraaam!

2011-03-29 @ 21:09:31
URL: http://fitnessa.blogg.se/
Postat av: Malin

Ja så verkar vara fallet. Min chef kallade mitt hår för "glas hår" och sa att man måste bryta ner det lite innan man sätter i färg. Så Lisa på peruk hjälpte mig att göra lite slingor i fredags så håret fick lite mer liv =)

2011-04-03 @ 21:27:05
URL: http://malinkansy.blogg.se/
Postat av: webby

Kjolen ser jättetuff ut! Får man kanske se det färdiga resultatet också? :)

2011-04-06 @ 23:14:50
URL: http://webbynsprojekt.wordpress.com/
Postat av: Malin

Ja, sen =) den är inte färdig ännu. Har suttit och spelat tv-spel istället hehe.

2011-04-08 @ 07:36:16
URL: http://malinkansy.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0